JULEKRYDRET FLÆSKESTEG MED SPRØD SVÆR,
BAGTE PERSILLERØDDER OG RØDBEDER
4-6 personer
Flæskesteg:
Cirka 1 kg økologisk flæskesteg
Flagesalt eller groft salt
6 hele nelliker
1 stang kanel
4 hel kardemomme
1-2 stjerneanis
Friskkværnet peber
1 kartoffel
2 dl tranebærjuice
Majsstivelse
Bagte rødder:
½ kg skrællede persillerødder
300 g skrællede rødbeder
Salt og peber
Smørspray
50 g tørrede tranebær
1 bundt hakket persille
Sådan gør du:
Flæskesteg:
- Tjek at sværen er ridset ordentligt.
- Gnid sværen med groft salt, så saltet kommer ned imellem sværene og stik nellikerne ned imellem.
- Krydr kødsiden med peber.
- Læg stegen i et ovnfast fad på kanel,
kardemomme og stjerneanis. - Læg en skive rå kartoffel under, så sværen ligger lige og hæld tranebærjuice i bunden.
- Sæt stegen i en kold ovn og stil temperaturen på 200°C.
- Steg den i ca. 1½ time til centrumtemperaturen er 65°C. Brug et stegetermometer, hvis sværen ikke er sprød, når centrumtemperaturen er omkring 55°C skrues temperaturen op på 225°C.
- Si skyen fra, skum fedtet af og justér smagen med vand eller bouillon.
- Bring skyen i kog, jævn med en jævning af majsstivelse
rørt ud i vand og kog den godt igennem.
Bagte persillerødder og rødbeder:
- Halvér persillerødderne på langs og skær de største i kvarte. Skær rødbederne i mindre stykker. Læg rodfrugterne på en bageplade, krydr med salt og peber og spray dem let med olie- eller smørspray.
- Bag rodfrugterne i ovnen sammen med flæskestegen
den sidste halve time til de er møre og gyldne. - Drys rodfrugterne med tranebær