JULEKRYDRET FLÆSKESTEG MED SPRØD SVÆR,
BAGTE PERSILLERØDDER OG RØDBEDER

4-6 personer

Flæskesteg:
Cirka 1 kg økologisk flæskesteg
Flagesalt eller groft salt
6 hele nelliker
1 stang kanel
4 hel kardemomme
1-2 stjerneanis
Friskkværnet peber
1 kartoffel
2 dl tranebærjuice
Majsstivelse

Bagte rødder:
½ kg skrællede persillerødder
300 g skrællede rødbeder
Salt og peber
Smørspray
50 g tørrede tranebær
1 bundt hakket persille

Sådan gør du:

Flæskesteg:

  1. Tjek at sværen er ridset ordentligt.
  2. Gnid sværen med groft salt, så saltet kommer ned imellem sværene og stik nellikerne ned imellem.
  3. Krydr kødsiden med peber.
  4. Læg stegen i et ovnfast fad på kanel,
    kardemomme og stjerneanis.
  5. Læg en skive rå kartoffel under, så sværen ligger lige og hæld tranebærjuice i bunden.
  6. Sæt stegen i en kold ovn og stil temperaturen på 200°C.
  7. Steg den i ca. 1½ time til centrumtemperaturen er 65°C. Brug et stegetermometer, hvis sværen ikke er sprød, når centrumtemperaturen er omkring 55°C skrues temperaturen op på 225°C.
  8. Si skyen fra, skum fedtet af og justér smagen med vand eller bouillon.
  9. Bring skyen i kog, jævn med en jævning af majsstivelse
    rørt ud i vand og kog den godt igennem.


Bagte persillerødder og rødbeder:

  1. Halvér persillerødderne på langs og skær de største i kvarte. Skær rødbederne i mindre stykker. Læg rodfrugterne på en bageplade, krydr med salt og peber og spray dem let med olie- eller smørspray.
  2. Bag rodfrugterne i ovnen sammen med flæskestegen
    den sidste halve time til de er møre og gyldne.
  3. Drys rodfrugterne med tranebær